Een kamermeerderheid (VVD, PvdA en D66) vindt de huidige duur van partneralimentatie achterhaald en wil deze verkorten. Op dit moment geldt een maximale duur van twaalf jaar voor partners die niet in het levensonderhoud kunnen voorzien en er tijdens het huwelijk kinderen geboren zijn. Mogelijk wordt de duur van de partneralimentatie in 2016 al ingekort.
Het nieuwe wetsvoorstel partneralimentatie ziet er als volgt uit:
- De duur van de alimentatie wordt ingekort naar de helft van het aantal jaren dat men getrouwd is geweest met een maximum van vijf jaar.
- Als het huwelijk korter dan drie jaar heeft geduurd, hoeft er geen partneralimentatie te worden betaald. Het totaalbedrag aan alimentatie gaat bovendien omlaag.
- Inflatie en het krijgen van een nieuwe partner hebben geen invloed op de duur van de alimentatie.
Op deze manier zou de alimentatie, mogelijk dus al vanaf 2016, meer een vangnet moeten worden en de teugkeer naar de arbeidsmarkt worden gestimuleerd.
In het nieuwe wetsvoorstel partneralimentatie zijn wel een aantal uitzonderingen op de regels opgenomen.
- De alimentatieduur kan worden verlengd tot maximaal tien jaar wanneer een huwelijk meer dan vijftien jaar heeft geduurd én de ontvanger van alimentatie binnen nu en tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
- Bij een echtscheiding waarbij jonge kinderen betrokken zijn, kan de duur van de partneralimentatie verlengd worden, totdat het jongste kind de leeftijd van twaalf jaar bereikt heeft.
Mogelijk worden deze nieuwe regels al in 2016 van kracht, zo verwachten de partijen. Heeft deze nieuwe wet mogelijk invloed op uw situatie, of heeft u vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.