Een echtscheiding is een emotioneel zware periode die men het liefst snel afsluit. Om de ontbinding definitief te maken, moeten er echter veel zaken geregeld worden die tijd in beslag nemen. Bij de een is de scheiding binnen 3 maanden gepiept, terwijl de ander jaren aan het procederen is. Hoe kan dat? In dit artikel leest u hoe lang het gemiddeld duurt voor een scheiding rond is en welke factoren hierin een grote rol spelen.
Eerst bespreken we de procedures die een vast onderdeel zijn van de echtscheidingstraject en waar tevens een vaste tijd voor staat. Zo moet na het vastleggen van alle afspraken, de rechter een uitspraak doen over de echtscheiding. Tot slot moet de scheiding doorgegeven worden aan de gemeente.
De procedure bij de rechtbank
De rechtbank handelt het verzoek tot echtscheiding af en controleert alle ingediende documenten. Als er kinderen van twaalf jaar of ouder in het spel zijn, kunnen zij in de rechtszaal of middels een schriftelijke verklaring hun mening geven over de afspraken in het ouderschapsplan. De schikking van de rechtbank neemt gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken in beslag. Indien de rechtbank te maken heeft met grote drukte, duurt het iets langer voordat er een zitting ingepland kan worden. De uitspraak laat in dit geval langer op zich wachten.
De procedure bij de gemeente
Zodra de rechter de scheiding heeft vastgelegd in een beschikking, is de scheiding nog niet officieel. De echtscheidingsbeschikking dient te worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar u ooit bent gehuwd. Hoe lang duurt de inschrijving van de scheiding bij de gemeente? Over het algemeen enkele werkdagen tot 2 weken, maar dit verschilt per gemeente. Let op, de inschrijving bij de gemeente kan officieel pas na het verstrijken van de beroepstermijn. Dit termijn staat vast op 3 maanden. Gelukkig is het mogelijk om dit proces te versnellen. Is geen van beiden van plan om in hoger beroep te gaan? Dan kunnen u en uw (ex-)partner een akte van berusting tekenen en komt de beroepstermijn van 3 maanden te vervallen.
4 variabele factoren die een rol spelen bij de duur van de echtscheidingsprocedure
Elke echtscheidingsprocedure heeft in de basis hetzelfde stappenplan. Van het opstellen van het echtscheidingsconvenant tot het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Hoe lang een echtscheidingsprocedure precies duurt, hangt af van de volgende factoren:
- De verstandhouding tussen de (ex-)partners
- Wel of geen minderjarige kinderen
- De complexiteit van de situatie
- Hoger beroep
De verstandhouding tussen de (ex-)partners
De verstandhouding tussen u en uw (ex-)partner heeft wellicht de grootste invloed op hoe lang de scheiding duurt. Bent u in staat om de scheiding samen in harmonie te regelen? Dan staan de belangrijkste afspraken snel op papier en is de inbreng van een advocaat minimaal. De echtscheidingsprocedure verloopt een stuk trager indien er veel strubbelingen zijn. In het meest ongunstige geval, een vechtscheiding, zullen er meerdere zittingen in de rechtbank nodig zijn waardoor de echtscheiding een langdurig traject wordt.
Wel of geen minderjarige kinderen
Indien u en uw (ex-)partner minderjarige kinderen hebben, moet u daar samen afspraken over maken. U kunt hierbij denken aan hoe de zorgtaken geregeld wordt en hoeveel kinderalimentatie u ontvangt of betaalt. Al deze afspraken komen in het ouderschapsplan, een verplicht onderdeel van echtscheidingsconvenant. Het spreekt voor zich dat wanneer er geen minderjarige kinderen in het spel zijn, dit onderdeel direct afgevinkt kan worden. Het echtscheidingsconvenant is in dit geval sneller compleet. Wordt u het niet eens over de afspraken m.b.t. de kinderen? Dan is tussenkomst van een mediator of een speciale zitting bij de rechtbank onvermijdelijk, met een langere echtscheidingsprocedure als gevolg.
De complexiteit van de situatie
Hoe complexer een scheiding in elkaar zit, hoe langer de scheiding vaak duurt. Indien er veel financiële zaken geregeld afgewikkeld moeten worden, eist dit nu eenmaal wat extra tijd. Enkele voorbeelden zijn het hebben van een eigen onderneming, gemeenschappelijke schulden of een koopwoning. In dit artikel leest u meer over scheiden met een koopwoning of eigen woning.
Hoger beroep
Het kan voorkomen dat een van de partijen het niet eens is met de echtscheidingsbeschikking. Bijvoorbeeld omdat hij/zij liever een andere omgangsregeling ziet of het oneens is over de hoogte van de alimentatie. In dit geval krijgt u of uw (ex)partner 3 maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Het gerechtshof zal de beslissingen van de rechtbank opnieuw beoordelen. De procedure in hoger beroep komt in grote lijnen overeen met de reguliere echtscheidingsprocedure bij de rechtbank, maar duurt veel langer. In de praktijk duurt het 6 tot 12 maanden voordat het vonnis van het gerechtshof op de mat valt.
Hoe lang duurt een scheiding gemiddeld?
Gemiddeld gezien duurt een echtscheiding 3 tot 4 maanden. Als we kijken naar de constante en variabele factoren, kan een scheidingstraject relatief snel afgerond worden. Als alle afspraken gemaakt zijn en de beroepstermijn geskipt wordt, duurt het circa 6-8 weken voor de scheiding definitief is. Een vechtscheiding of complexe scheiding kan jaren in beslag nemen.
De scheiding sneller rond dankzij mediation
De verstandhouding tussen u en uw (ex-)partner speelt een zeer grote rol bij de duur van de echtscheiding. Verloopt de communicatie soepel en zijn jullie on speaking terms? Dan is de scheiding sneller rond dan wanneer de situatie niet zo harmonieus is. Indien er een aantal punten zijn waar jullie samen niet uitkomen, is het verstandig om een mediator in te schakelen. De mediator houdt de communicatie tussen u beiden op gang en zorgt dat beide belangen behartigd worden. Onze mediators zijn allen nader gespecialiseerd en gecertificeerd MfN-registermediator en kunnen u tevens helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant.
Snel scheiden?
Wilt u snel scheiden tegen minimale kosten? De echtscheidingsspecialisten van Mediation-Scheidingen kunnen u hierin bijstaan en zorgen dat uw scheiding binnen 6 tot 8 weken definitief is. Onze optie Zelf Scheiden is de meest snelle manier van scheiden. De voorwaarde is wel dat u en uw (ex-)partner het met elkaar eens zijn over de belangrijkste zaken. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op