Pensioenverdeling bij scheiding gaat veranderen


Bij een scheiding moet er een aantal zaken worden verdeeld. Niet alleen de huisvoorraad en meubels, maar ook het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Op dit moment zorgt de verdeling hiervan bij veel ex-partners voor kopzorgen. Dit komt omdat zij vaak tot jaren na de scheiding met elkaar in contact moeten blijven om het pensioen te verdelen. Een nieuw wetsvoorstel gaat hier verandering in brengen.

Modernisering van huidige Wet verevening pensioen bij scheiding

Op 16 september 2019 hebben Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) het wetsvoorstel 'verdeling van pensioen bij scheidingen 2021' naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel is een gemoderniseerde versie van de Wet verevening pensioen bij scheiding. Lees hier wat er nu gebeurt met uw pensioen na scheiding. In het wetsvoorstel staan twee belangrijke aanpassingen:

Meer duidelijkheid over pensioen

Na intrede van de wet krijgen beide ex-partners een zelfstandig recht op een deel van het pensioen dat zij tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Dit betekent dat bij scheiding al duidelijk wordt wat ieders pensioen gaat worden en per wanneer men het pensioen ontvangt. Als ex-partner ben je niet meer afhankelijk van elkaars pensioendatum.

Na scheiding wordt standaard de 50/50-verdeling gehanteerd. Ieder krijgt hierbij de helft van het ouderdomspensioen. Het basispensioen staat hier los van en wordt niet gedeeld. Indien de 50/50- verdeling ongewenst is, kunnen er ook andere afspraken over de verdeling van het pensioen gemaakt worden. 

Automatisering van uitbetaling

Het tweede belangrijke punt in het wetsvoorstel is de automatische melding naar het Basisregistratie Personen (BRP) voor de pensioenverdeling. Op dit moment moeten ex-partners binnen twee jaar na de scheiding zelf bij pensioenuitvoerders aankloppen met de gemaakte afspraken om pensioengeld te ontvangen. Vaak wordt dit vergeten en wordt het pensioen automatisch verdeeld door het pensioenfonds.

Vragen over ouderdomspensioen na scheiding?

Onze echtscheidingsspecialisten beantwoorden graag al uw vragen over de pensioenverevening bij uw scheiding. Zij kunnen tevens voor u een echtscheidingsconvenant opstellen met hierin alle afspraken omtrent de pensioenen.

Contact opnemen