Wat is High Trust mediation?


High Trust mediation betekent dat de mediator een duurzame samenwerking op basis van High Trust is aangegaan met de Raad van Rechtsbijstand. Deze samenwerking garandeert een soepel verloop van het proces met betrekking de aanvraag van subsidie voor rechtsbijstand. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand in Nederland

Als u rechtsbijstand door een mediator niet kunt betalen, kunt u aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is verantwoordelijk voor gesubsidieerde rechtsbijstand en het toezicht daarop. De Raad voor Rechtsbijstand (afgekort: de Raad) heeft van het ministerie de opdracht gekregen om gesubsidieerde rechtsbijstand te regelen in Nederland.

Een mediator kan beoordelen of u recht heeft op subsidie en vraagt deze voor u aan bij de Raad. De Raad bepaalt vervolgens of u inderdaad in aanmerking komt voor een vergoeding. Deze vergoeding heet een toevoeging. U betaalt altijd een eigen bijdrage als u gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en vermogen, zoals spaargeld. De raad krijgt gegevens over uw inkomen en vermogen van de Belastingdienst. U krijgt een korting van 53 euro op uw eigen bijdrage als u eerst het Juridisch Loket bezoekt voordat u een advocaat inschakelt. Het Juridisch Loket is gratis eerstelijns rechtsbijstand. 

Voor meer informatie over de hoogte van de subsidie in 2017 surft u naar het artikel 'Subsidie rechtsbijstand bij mediation in 2017'

High Trust Mediation

Om het proces van de aanvraag van gesubsidieerde rechtsbijstand te versoepelen is een duurzame vorm van samenwerking tussen rechtsbijstandverleners en de Raad in het leven geroepen: High Trust. High Trust is de wijze waarop de Raad de administratieve samenwerking met rechtsbijstandverleners vorm geeft. Hight Trust betekent ook dat de mediators verplicht zijn u op de hoogte te stellen van de mogelijkheden van rechtsbijstand. Uitgangspunten van High Trust zijn transparantie, vertrouwen en begrip. Zes aspecten zijn daarbij door de Raad centraal gesteld: 

  • Samen verantwoordelijk 
  • Ruimte voor vertrouwen 
  • Versterken van de relatie 
  • Vrijwillige naleving 
  • Ondersteuning & transparantie 
  • Samen makkelijker

De zes aspecten worden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand toegelicht. De Raad organiseert ook High Trust bijeenkomsten voor mediators en advocaten.

Onze mediators zijn ingeschreven bij de Raad en werken op basis van High Trust. Hierdoor kunnen zij snel een financiƫle bijdrage in de kosten voor mediation voor u aanvragen.

Zoekt u een mediator of wil u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde mediation? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.