Een scheiding brengt aardig wat kosten met zich mee. Dan is het fijn als u bepaalde scheidingskosten mag aftrekken van uw inkomstenbelasting. Echter verloopt de belastingaangifte na een scheiding vaak niet foutloos. Staan er grove fouten in de aanslag, dan kan het voorkomen dat iemand ineens honderden euro’s aan toeslagen moet terugbetalen. Duidelijkheid over de exacte aftrekposten zou een boel nare situaties kunnen voorkomen.
Welke kosten zijn niet aftrekbaar?
Mediation-Scheidingen zet voor u de belangrijkste kosten na een scheiding op een rij die niet op de aftrekpost horen.
Echtscheiding en hypotheekrenteaftrek
Volgens de Belastingdienst worden de meeste fouten bij de aangifte gemaakt als ex-partners een gezamenlijk huis hebben. Per persoon mag je maximaal de helft van de hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. In de praktijk wordt vaak het volledige bedrag als aftrekpost opgegeven, en dat mag niet. Blijft één van de ex-partners in de woning wonen? Dan is het afhankelijk van de situatie of de betaalde (hypotheek)rente aftrekbaar is of niet.
Ook kinderalimentatie is niet aftrekbaar
Met kinderalimentatie worden de kosten betaald die gepaard gaan met de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding. Ontvangt u kinderalimentatie van uw ex-partner? Dan is het niet nodig om dit aan te geven in uw belastingaangifte. Sinds januari 2015 is kinderalimentatie is niet meer aftrekbaar.
Welke scheidingskosten zijn wél aftrekbaar?
Sommige kosten omtrent de scheiding zijn wél aftrekbaar en kunt u aangeven in de belastingaangifte waardoor de te betalen inkomstenbelasting lager uitvalt.
Partneralimentatie
Betaalt u partneralimentatie aan uw ex-partner, dan mag u dat als betaler opvoeren als aftrekpost. Per 1 januari 2020 geldt dat voor inkomens vanaf € 68.507 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 46%. Wanneer u partneralimentatie ontvangt, wordt dit gezien als inkomen. Hier moet wél belasting over betaald worden.
Advocaatkosten
Is er bij de echtscheiding sprake van tussenkomst van een advocaat? Dan zijn de advocaatkosten over het algemeen aftrekbaar van de belasting. Denk hierbij aan de kosten die u moet maken om partneralimentatie (inkomen) te krijgen. De kosten voor de procedure an sich of juridische hulp bij het regelen van een boedelscheiding zijn niet aftrekbaar.
Gebruik de scheiden-checklist
Wilt u voorkomen dat u fouten maakt bij uw belastingaangifte na uw echtscheiding? De Belastingdienst heeft een handige scheiden-checklist gemaakt waarbij u kunt zien welke zaken geregeld moeten worden. De checklist werkt op basis van multiple choice vragen. Hierdoor krijgt u altijd een persoonlijke checklist gepresenteerd.
Heeft u vragen?
Heeft u hulp nodig bij het bepalen van welke scheidingskosten in uw situatie aftrekbaar zijn? Onze zeer ervaren echtscheidingsspecialisten helpen u graag. Ook bij vragen over toeslagen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.